Het verschil tussen geurbeleving en geurondersteuning

Er is een duidelijk verschil tussen geurbeleving en geurondersteuning.

Het verschil tussen geurbeleving en geurondersteuning. Sinds een aantal jaar is geurbeleving steeds meer in opkomst in Nederland. Dat is ook niet verwonderlijk. Geurbeleving voor de consument is belangrijker dan ooit om je als bedrijf of instelling te onderscheiden. Het doel: een zo positief mogelijke ervaring in een omgeving creëren waardoor je langer wil verblijven op die plaats, je je lekkerder voelt of misschien wel meer geld gaat uitgeven. Wat er tijdens geurbeleving gebeurt is vrij simpel. Alle zintuigen worden zo positief mogelijk beïnvloed met als resultaat dat de gebruiker zich prettiger voelt in de ruimte en de juiste merk beleving ervaart.

De geur word aangepast aan het interieur met inachtneming van de gebruiker van de ruimte waardoor de geur en de geurbeleving optimaal tot zijn recht komt in combinatie met alle andere factoren, denk aan licht, kleur, materialen en muziek.

Geurondersteuning

Wil je een stap verder gaan dan gaat het om geurondersteuning. Wat is dan die stap verder? Dit is wanneer je wilt dat geur voor de aanwezigen in de ruimte werkt (een effect heeft). Om de geur te laten ondersteunen moet de geur niet alleen lekker ruiken maar ook wat bij de ontvanger in de hersenen doen.

Onze zintuigen vertellen onze hersenen of we veilig zijn, hoe we ons voelen en uiteindelijk hoe we reageren op de situatie waar we in zitten..

Dit zal je misschien verbazen maar ons reukzintuig is het sterkste zintuig wat we hebben en is voor 75% verantwoordelijk voor onze emotie. Wist je bijvoorbeeld dat we  zelfs onze partner kiezen door middel van geur. Een potentiele partner kan er geweldig uitzien, de juiste gesprekken of grappen maken, maar als je brein hem of haar niet goed vind ruiken, dan gaat het mooi niet door.

Het verschil tussen geurbeleving en geurondersteuning. Hoe zit dat dan?

Ons Reptillian Brain is ons “domste” maar dominantste brein. Dit brein heeft twee functies; namelijk voortplanting en veiligheid lichaam. Er zijn geuren waar we allemaal (tenzij je er een negatieve ervaring mee gehad hebt) instinctief op reageren vanuit dit brein.

Bij elke ervaring koppel je automatisch ook een geurervaring, we slaan deze op in ons middelste gedeelte van ons brein (Mammalian Brain). Is deze ervaring erg naar, dan slaat je brein deze geuren op als gevaarlijk.  Je krijgt dan automatisch een lichamelijke waarschuwing wanneer je deze geur of een gedeelte daarvan weer ruikt. (hoofdpijn, droge keel ect.) Andersom werkt het uiteraard ook, bij een positieve geurherinnering voel je jezelf beter. We kennen allemaal het “o ja” gevoel na het ruiken van een geur.

In ons jongste brein (Neo Cortex) bepalen we bewust of we een geur lekker vinden. Door dit gedeelte van ons brein kunnen we communiceren. dit gedeelte is ook het minst dominant in onze besluitvorming. In de parfumerie zaak bepalen we of we een geur lekker vinden of niet. Zo gebruiken we ons reukvermogen. In onze luxe wereld hebben we vaak ook niet de diepere functies van geur nodig.

Het verschil tussen geurbeleving en geurondersteuning. De juiste geurondersteuning

De juiste geurondersteuning biedt verlichting en daarmee kunnen we mensen zich prettiger laten voelen. Het klinkt misschien een beetje gek maar ook alle mogelijk wenselijke gedragingen zijn te ondersteunen. Zo kun je de concentratie verhogen https://www.sensetoconnect.nl/product-categorie/office/ of jezelf een   comfortabel of rustiger gevoel geven.https://www.sensetoconnect.nl/product-categorie/thuis/

Maar we kunnen zoveel meer betekenen. De kracht van geurondersteuning passen we al vaak toe bij mensen die wonen in een woonzorglocatie en patiënten in het ziekenhuis.

Geurondersteuning en langdurige zorg

Het verschil tussen geurbeleving en geurondersteuning. Sense to Connect heeft geurcomposities samengesteld om mensen in woonzorgcentra te helpen. Hiermee verminderen we onrust, angst, boosheid, dolen en roepen van bewoners iets dat voorheen alleen mogelijk was met medicatie. Doordat de mensen rustiger zijn, wordt er minder sedatie toegepast er kan zelfs minder medicatie worden toegediend. De bewoners ervaren een hogere kwaliteit van leven en zijn voor zover je dat kunt meten gelukkiger met hun woonsituatie. De medewerk(st)ers ervaren minder zorgdruk doordat de cliënten kalmer zijn en kunnen meer aandacht geven aan de bewoner en hun zorgtaken met meer aandacht uitvoeren.

Omdat iedereen een andere geurherinnering heeft is het afnemen van een Psycho Biografische Amamnese van belang. Deze kan afgenomen worden voor een groep of individu.

Zo zie je dat het verschil tussen geurbeleving of geurondersteuning best groot is.

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie