Geurondersteuning

Geur en ons brein

Ons reukorgaan is het meest ondergeschikte zintuig. Terwijl dit juist het meest krachtige zintuig is. Dat komt doordat geur tot ons basisinstinct behoort. Ons brein bestaat uit drie delen: Het reptielenbrein, het rationele brein en het emotionele brein. Het oudste brein, het reptielenbrein, reageert instinctief op situaties. Deze zogenaamde automatische piloot heeft twee functies; namelijk voortplanting en veiligheid van ons lichaam.

Het reptielenbrein richt zich op drie zaken: hoe kom ik aan eten? Met wie kan ik paren? Voor wie ben ik een prooi? De zintuigen geven signalen door of er gevaar is, of een partner geschikt is, maar ook bijvoorbeeld of iets eetbaar is. Slaap, hartslag, ademhaling maar ook reuk zit opgeborgen in het reptielenbrein. Onze olfactorische receptoren, het feitelijke reukzintuig, zitten boven in onze neusholte. Deze transformeren geuren in neuronen die we ook wel signalen noemen. Deze signalen vertalen onze hersenen vervolgens naar een waarneming die ons lichaam al dan niet in actie zet. Het reukorgaan is dan ook het belangrijkste zintuig. Denk maar aan brand of bedorven eten. De geur vertelt ons wat te doen.

Vanuit het reptielenbrein – ons oudste brein – worden basisbehoeften om te overleven gestuurd.

Maar hoe zit dat dan?

Het rationele brein (de neocortex) is ons jongste brein. Het zorgt ervoor dat we kunnen praten en lezen en daarnaast ook denken (intelligentie). Tot slot dat we leren van situaties en nieuwe kennis toepassen. In het middenbrein (mammalian brain), oftewel het emotionele brein, zit ons limbisch systeem. Impulsen vanuit onze zintuigen komen hierop uit. Het laatste deel is het oerbrein. Anders gezegd, het reptielenbrein. Dit is ons oudste brein. Vanuit hier worden basisbehoeften om te overleven gestuurd. Denk daarbij aan voortplanting (behoefte aan intimiteit), vechtlust en de wil om te winnen. Hoewel het ons domste brein is, is het gelijktijdig het meest dominante brein. Bovenal is het een onmisbaar deel van onze hersenen.

Oerbrein meest dominant

Ons oerbrein kan veel bijzondere dingen die we daarentegen wel langzaam aan het vergeten zijn. Een voorbeeld: Een dochter tilde in 2016 een truck op om haar vader te redden. De koppeling van het oerbrein met het emotionele brein stelde haar hiertoe in staat. Een dergelijke daad is onmogelijk als we haar vragen hetzelfde te doen zonder bittere noodzaak. Zoals in wedstrijdverband bijvoorbeeld. Dat komt doordat je in de laatste situatie alleen je rationele brein aanspreekt. Er komt te weinig emotie bij kijken. Men spreekt niet voor niets van oerdriften. Die zetten je tot immense prestaties.
Eén van de fundamentele taken van het emotionele brein is negatieve gevoelens en pijn vermijden of onderdrukken.

Geur vertelt het

Het limbisch systeem van ons brein is ons emotionele brein. Het reguleert onder andere fundamentele emoties zoals woede, genot en angst. Daarnaast regelt het driften zoals de zorg voor kinderen, seks, honger en dominantie. Het zorgt ervoor dat we ons kunnen binden en omgaan met emoties van onszelf en een ander. Ook herinneringen met bijbehorende emoties worden opgeslagen in het limbisch systeem. Eén van de fundamentele taken van het emotionele brein is negatieve gevoelens en pijn vermijden of onderdrukken. Daarom is er alles op geënt om ons gelukkig te voelen. Zelfs als dat een verslaving teweeg brengt. Het voorste gedeelte van ons brein is de neocortex (ook wel het rationele brein genoemd) en beheerst onze cognitieve vermogens. Anders gezegd zorgt deze voor emotionele zelfbeheersing, zelfbesef, focus.

Geur en ons oerbrein

Nu je deze kennis over de werking van geur hebt, begrijp je waarom geur zoveel voor je kan betekenen. Vanuit ons oerbrein, oftewel ons oerinstinct, zijn we geprogrammeerd om op een bepaalde manier te reageren op basiszaken. Sommige geuren spelen hierbij samenvattend een aanmerkelijke rol.

Geur en ons middenbrein

Vanuit het middenbrein wordt geur gebruikt vanuit persoonlijke voorkeur en ervaringen. Ter illustratie: Wat doet de geur van pasgebakken brood met jou? Ga je er van watertanden? Gaat je maag ervan knorren? Zegt je hart: dat wil ik?? Bovendien roept het bepaalde herinneringen op. Er zijn heel veel geuren die je een goed gevoel geven. Sense to Connect maakt gebruik van geurcomposities waarbij voor elk individu een aangenaam geuronderdeel inzit. We maken de wereld met geur daardoor een beetje mooier.

De kracht van geurmarketing: associatie aan jouw winkel

Een succesverhaal: Klanten reageerden enthousiast en wilde de geur graag mee naar huis nemen.

Geur ondersteunt gedrag

Ons reukorgaan is het meest ondergeschikte zintuig. Terwijl dit juist het meest krachtige zintuig is. Dat komt doordat geur tot ons basisinstinct behoort. Ons brein bestaat uit drie delen: Het reptielenbrein, het rationele brein en het emotionele brein. Het oudste brein, het reptielenbrein, reageert instinctief op situaties. Deze zogenaamde automatische piloot heeft twee functies; namelijk voortplanting en veiligheid van ons

  • Categorie