Ons Brein weet het al

Ons brein weet het al.

Van al onze zintuigen werkt het zintuig geur https://nl.wikipedia.org/wiki/Reukzin het sterkst. Iets wat je misschien bevreemdt, want we doen relatief weinig met ons geurzintuig. Het is namelijk bedoeld om allerlei zaken waar te nemen. Anders dan met onze ogen of oren. Ons brein speelt hierbij een belangrijke rol.

Denk maar eens aan de geur van eten of parfum, maar ook brand en de komst van sneeuw. De komst van sneeuw? Ja, de komst van sneeuw. De geur in de lucht verandert dan namelijk. We nemen dit onbewust waar. Vervolgens verandert het ons gedrag. Ter illustratie: trekken de kraag van onze jas op, we gaan sneller lopen en blijven minder lang buiten.

Het bewuste brein

Veel handelingen verrichten we onbewust. Ogenschijnlijk. Ons geurzintuig heeft echter een signaal aan het brein doorgegeven. Door middel van een puls wordt dit omzet in een reactie. De handeling is onbewust, maar het brein daarentegen is zich wel degelijk bewust. Ons geurvermogen werkt dientengevolge subtiel maar desondanks zeer krachtig. Het is dan ook bewezen dat iedereen bewust of onbewust op geur reageert. Naast het feit, dat geur een reactie uitlokt, kan geur eveneens een bepaald gevoel opwekken. Een geur slaan we namelijk op als herinnering in ons brein. Wanneer we een eerder geroken geur op een ander moment opnieuw ruiken, dan roept dit automatisch het gevoel van toen weer op. Denk maar eens aan de geur van de kelder van oma. Of aan het parfum van je eerste geliefde. Of de geur van de zee tijdens een geweldige vakantie. https://www.sensetoconnect.nl/geurondersteuning/ Gemiddeld slaan we 60.000 geuren, met de daarbij behorende emoties op in ons brein.

Een geur slaan we op als herinnering in ons brein.

De kracht van geur

Met deze kennis over de werking van het brein in relatie tot geur kun je handig gebruik maken. Met geur kun je concluderend immers elk gewenst gevoel ondersteunen. Dat is wat Sense to Connect doet. Met geurbeleving een associatie oproepen, gezindheid ondersteunen of gedrag activeren. De toepassingsgebieden zijn enorm: collegialiteit op kantoor verhogen, stress verminderen tijdens een tandartsbezoek of verkoop in winkels stimuleren. Wil je weten hoe dit voor jou werkt? Bel of mail gerust! welkom@sensetoconnect.nl

 

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie