Bianca van den Berg, Frankeland over geurondersteuning

Geurondersteuning op de PG afdeling

Geurondersteuning op de PG afdeling. We startten met een pilote gekoppeld aan een onderzoek. Midden in de corona periode. Er waren op de afdeling diverse bewoners die moeilijk konden slapen. De nachtdienst was er ontzettend druk mee en om de werkdruk op te lossen werd er een extra collega ingeroosterd.

De slaapproblematiek van de bewoners van deze PG afdeling varieerde enorm, van mensen die simpelweg niet in slaap vielen en herhaaldelijk uit bed kwamen, bewoners met herhaaldelijke ontlasting, bewoners met angst en wantrouwen en mensen met rouw/ verdriet.

Onze opdracht, kunnen we deze mensen beter laten slapen. De wens van Frankeland was om alleen de gangen van geur te voorzien. Een pittige uitdaging dus.  Want normaal installeren we geurondersteuning op de bewoners kamer wanneer we slaapverbetering als resultaat willen.

Bianca van den Berg, afdelingshoofd Frankeland Schiedam: De bewoners zijn rustiger, het ruikt lekker en ook de collega’s reageren er goed op.

Geurondersteuning op de gangen van de PG afdeling

We hebben geurmachines op de gangen geïnstalleerd en deze ingesteld op het ingeur niveau. (ingeuren, dit betekend, langzaam de omgeving laten wennen, waarbij we in 2 tot 3 stappen het juiste geurniveua bereiken, waar we goed kijken naarGeurmachine op de PG afdeling de reactie van de mensen in gedrag.)

Onze geurmachines stonden op het laagste geurniveau toen het bericht kwam dat er corona op de afdeling was en dat we niet meer binnen mochten komen. Met de geurmachines op de laagste stand zijn we toen toch maar begonnen met ons onderzoek.

En het resultaat was goed. Er was veel meer rust.

De bewoners sliepen veel beter en ook overdag was er meer rust. Zelfs de collega’s die normaal wat druk en gestrest waren, leken meer te ontspannen en bovenal wat men direct opviel is dat de verpleeghuis geur verdween. Geen geuroverlast meer van urine en andere vervelende geuren.

 

Lees ook: Rust op de pg afdeling

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie