Beter slapen door geurondersteuning

Mensen met dementie slapen beter door geur

Mensen met dementie beter laten slapen door geur

We weten dat door hersenschade, als gevolg van dementie (het dementieel syndroom), er gedragsverandering kan optreden bijvoorbeeld, slaapstoornis, loopgedrag, onrust, roepgedrag en decorumverlies.

Wanneer je slecht slaapt is dit direct te merken in je gedrag. Voor mensen met dementie is dit ook het geval. Hoe fijn is het als deze mensen weer een betere nachtrust hebben? Dit heeft direct gevolg voor de dag erna.

Tijdens mijn bezoek aan diverse zorgcentra in Nederland is mij vaak de vraag gesteld, of geur iets zou kunnen doen om het slaappatroon te verbeteren en op deze manier een stukje onrust weg te nemen bij deze mensen.

Deze uitdaging zijn we aangegaan.

De oplossing om beter te slapen

Door middel van geur kun je mensen helpen.

We reageren op geur zonder dat we dat door hebben. Het ondersteund ons gedrag. Het gaat veel verder dan lekker of niet lekker. In ons brein reageren we op geur herinnering maar ook in ons oer brein ( reptilian brain).

Wanneer mensen niet goed slapen is dit direct van invloed op hun stemming en gedrag.

Hoe weten we wat de juiste geur is?

Elke ervaring in je leven koppel je automatisch aan geur, die is iets wat geruisloos gaat.  Wanneer we een geur gebruiken om mensen beter te laten slapen vragen we aan familieleden/ verzorgenden de levenslijn van de mevrouw of meneer uit. We proberen de negatieve ervaringen te koppelen aan geur en zo te voorkomen dat deze geur elementen in de gekozen geur zit. Dit doen we ook bij de positieve herinneringen. Uiteraard mogen de gekoppelde geur elementen wel in de gekozen geur zitten. Wanneer iemand onbewust wordt herinnerd aan iets positief, zal men sneller ontspannen en in slaap vallen.

Geur helpt mensen met dementie beter slapen

Resultaat

Resultaat

Wanneer de juiste geur gevonden is, slaapt men beter en is men vrolijker overdag.

Bij sommigen gebeurde dit al na 1 dag, en bij anderen duurde dit proces een week.

Het eerste wat je ziet is een verzachting van de gelaatsuitdrukking. Voor veel geliefden is dit al fijn om te zien. De dagen erna zal er meer zichtbaar worden. Waarvan een betere nachtrust er slechts 1 van is.

Beter slapen en vrolijker overdag is het gevolg. Hoe fijn is dat? Niet alleen voor de mensen om hun heen, maar zeker voor hen zelf.

  • Categorie