Beter slapen door geurondersteuning

Mensen met dementie slapen beter door geur

Beter slapen door geur.

We weten dat door hersenschade, als gevolg van dementie (het dementieel syndroom), er gedragsverandering kan optreden bijvoorbeeld, slaapstoornis, loopgedrag, onrust, roepgedrag en decorumverlies.

Wanneer je slecht slaapt is dit direct te merken in je gedrag. Voor mensen met dementie is dit ook het geval. Hoe fijn is het als deze mensen weer een kwalitatief betere nachtrust hebben? Dit heeft directe gevolgen voor de dag erna.

Tijdens mijn bezoek aan diverse zorgcentra in Nederland is mij vaak de vraag gesteld of geur iets zou kunnen doen om het slaappatroon te verbeteren en op deze manier een stukje onrust weg te nemen bij deze mensen.

Deze uitdaging zijn we met succes aangegaan.

De oplossing om beter te slapen

Door middel van geurondersteuning kun je mensen helpen.

We reageren op geur zonder dat we dat door hebben. Het ondersteunt ons in ons gedrag. Het gaat veel verder dan lekker of niet lekker. In ons brein reageren we op geurherinnering maar ook in ons oerbrein ( reptilian brain).

Wanneer mensen niet goed slapen is dit direct van invloed op hun stemming en gedrag.

Hoe weten we wat de juiste geur is?

Elke ervaring in je leven koppel je automatisch aan een geur, dit is iets wat geruisloos gaat.  Wanneer we geurondersteuning gaan gebruiken om mensen beter te laten slapen gaan we in gesprek met familieleden/verzorgenden om inzicht te krijgen in de levenslijn van de client. We proberen de negatieve ervaringen te koppelen aan geur en zo te voorkomen dat deze geurelementen in de gekozen geur zit. Dit doen we ook bij de positieve herinneringen. Uiteraard mogen de gekoppelde geurelementen wel in de gekozen geur zitten. Wanneer iemand onbewust wordt herinnerd aan iets positiefs, zal men sneller ontspannen en in slaap vallen.

Geur helpt mensen met dementie beter slapen

Resultaat

Resultaat

Wanneer de juiste geur gevonden is, slaapt men beter, gevolg is dat men overdag meer ontspannen is en er minder probleemgedrag is,  met o.a Geur Oriental Dreams  bereiken wij goede resultaten.

Bij sommigen gebeurde dit al na 1 dag, en bij anderen duurde dit proces wat langer.

Het eerste wat je ziet is een verzachting van de gelaatsuitdrukking. Voor veel geliefden is dit al fijn om te zien. De dagen erna zal er meer zichtbaar worden. Waarvan een betere nachtrust er slechts 1 van is.

Beter slapen en vrolijker overdag is het gevolg. Hoe fijn is dat? Niet alleen voor de mensen om de clienten heen, maar zeker voor hen zelf.

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie