Geurondersteuning op de PG afdeling

Maak kennis met Yvette en Suzan, mijn contactpersonen op de PG-afdeling van Frankeland in Schiedam. Frankeland is een trots onderdeel van de Frankelandgroep, waar bewoners leven volgens hun eigen leefstijl in een veilige en vertrouwde omgeving.

Al enkele jaren zijn we actief op deze afdeling, waar Yvette en Suzanne met passie werken aan het bieden van het hoogst mogelijke comfort voor hun bewoners. In de gangen verspreiden we een aangename geur van Friendly Amber, een houtachtige geur waar de bewoners positief op reageren. Hiervoor gebruiken we de discrete geurmachine Brugge, die naadloos opgaat in de omgeving en nauwelijks opvalt voor de bewoners.

Tijdens de uitdagende periode van de coronapandemie zijn we begonnen met geurondersteuning in de gangen. Het doel was om de bewoners beter te laten slapen en hen overdag een hoger comfort te bieden. We hebben een onderzoek uitgevoerd met 18 deelvragen, waarbij we het zorgpersoneel hebben gevraagd om zowel met als zonder geur te antwoorden.

Het resultaat was opmerkelijk: bewoners waren tijdens de dagelijkse activiteiten merkbaar rustiger en gemakkelijker te verzorgen. Er was minder wantrouwen en negatieve bemoeienis met andere bewoners.

Geurondersteuning op de bewonerkamers

Geleidelijk hebben we onze aandacht uitgebreid naar de bewonerskamers, vooral voor degenen met specifieke klachten zoals seksuele ongeremdheid, dag/nacht verstoring, wantrouwen en roepgedrag. Om de juiste geur voor elke bewoner te selecteren, maken we gebruik van de Psycho Biografische Anamnese, een vragenlijst die de biografie van de bewoner onthult. Hierdoor kunnen we bepalen welke geuren positieve herinneringen oproepen en welke niet. Op deze manier creëren we diep in het brein van de bewoner een gevoel van vertrouwen en verminderen we onrust. Op de bewonerskamers maken we gebruik van de geurmachine Wenen.

Samen met Yvette en Suzanne gaan we aan de slag met de biografie en het gedrag van de bewoner, om de juiste mix van geurprogramma en geurvloeistof te vinden. Dit noemen we geurondersteuning. De juiste geur biedt ondersteuning wanneer het nodig is, en niets meer dan dat.

In het begin is het een uitdaging om de juiste benadering te vinden. Maar al gauw merk je dat de bewoner er baat bij heeft en dat de vooraf gestelde doelen worden behaald. Zodra we dit punt bereiken, is het van essentieel belang om nauw contact te onderhouden. Op die manier kunnen we flexibel inspelen op de veranderingen in de bewoner’s situatie en het beste resultaat blijven garanderen.

Het is inspirerend om te zien hoe Yvette en Suzanne dit proces uitstekend beheersen. Ze hebben niet alleen de juiste aanpak gevonden, maar zijn ook in staat om zelfstandig als geurondersteuners op te treden. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe effectieve ondersteuning het leven van bewoners positief kan beïnvloeden.

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie