Minder automutilatie bij verstandelijk gehandicapten

Automutilatie bij verstandelijk gehandicapten

De Situatie: Een Oplossing voor Automutilatie bij Ernstige Meervoudige Beperking

In een woonlocatie voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen ontstond een zorgwekkende situatie: twee bewoners vertoonden extreme onrust en een toenemende vorm van automutilatie, wat zelfbeschadiging of zelfverminking betekent. Deze uitdagingen creëerden niet alleen moeilijkheden voor de betrokken bewoners, maar ook voor hun medebewoners en de verzorgers. De onrust verspreidde zich als een domino-effect binnen de groep, waardoor de hele woonomgeving gespannen werd.

Het gedrag van automutilatie maakt het moeilijk om contact te maken met de betrokken personen, wat de situatie nog zorgwekkender maakte. In dergelijke gevallen is het cruciaal om snel en effectief in te grijpen. Lees verder om te ontdekken hoe we deze uitdaging hebben aangepakt en de levenskwaliteit van alle bewoners aanzienlijk hebben verbeterd.

Oplossing

Aanpak: Na de afname van een psychobiografische analyse konden we de juiste geur bepalen.

Elke ervaring koppel je automatisch aan een geur. Deze geur(en) worden geruisloos opgeslagen in je brein. Elk mens heeft positieve en negatieve ervaringen. De kunst is om de fijne ervaringen uit iemands leven te koppelen aan geur(en) en dit ook voor de negatieve geur(en). Zo kom je tot een juist geur aanbod per bewoner.

Deze geur wordt in een zeer lage dosering aangeboden op de slaapkamer van de besproken bewoner, in een geur machine die met een programma makkelijk stabiel en veilig te verspreiden is. https://sensetoconnect.nl/product/geurmachine-small-app-controlled-verneveling/

Voor de bewoners hebben we gekozen voor:

https://sensetoconnect.nl/product/comfort-care-de-geur-voor-zorg-van-sense-to-connect/

https://sensetoconnect.nl/product/feels-like-home/

Resultaat

Resultaat:

Beide bewoners waren in de eerste dagen rustiger en na een week constateerde men dat beide bewoners minder automutileerden.

Na vier maanden was dit nog steeds het geval en is de testperiode als succesvol bevonden.

Zo mooi om dit proces mee te mogen maken, dat we weer mensen kunnen helpen met onze geuren. Fijn voor de bewoners, hun omgeving en familie leden. De kracht van geur!

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie