Rust op de PG afdeling

Hoe Geurondersteuning kan Helpen bij Dementiezorg: Een Innovatieve Aanpak

Dementie brengt significante hersenschade met zich mee, wat vaak resulteert in merkbare gedragsveranderingen. Deze kunnen variëren van slaapproblemen en rondlopen, roepgedrag en verlies van decorum. Het is cruciaal om te begrijpen dat de manier waarop mensen met dementie prikkels verwerken, sterk kan verschillen. Dit betekent dat gedragingen zoals roepen of rondlopen uniek kunnen zijn voor individuen, maar ook besmettelijk kunnen zijn binnen een groep, wat leidt tot een versterking van deze gedragingen onder meerdere bewoners.

Deze dynamiek kan een uitdagende omgeving creëren, niet alleen voor de individuen die aan dementie lijden, maar ook voor de zorgverleners. Een hele woongroep kan hierdoor een dag ervaren die verre van comfortabel is, terwijl de zorgverleners geconfronteerd worden met een aanzienlijk hogere werkdruk.

Een veelbelovende aanpak om deze uitdagingen aan te gaan, is het gebruik van geurondersteuning. Geur heeft het unieke vermogen om positieve herinneringen en emoties op te roepen, wat bijzonder nuttig kan zijn in de zorg voor mensen met dementie. Door specifieke geuren in te zetten, kunnen we niet alleen het welzijn van individuen verbeteren, maar ook een kalmerende invloed uitoefenen op de gehele woongroep. Dit kan leiden tot een vermindering van stressvol gedrag, zoals roepen en rondlopen, en bijdragen aan een harmonieuzere leefomgeving voor zowel bewoners als zorg professionals .

In dit artikel verkennen we de kracht van geurondersteuning in de dementiezorg en bieden we inzichten in hoe deze natuurlijke benadering kan helpen om de levenskwaliteit van mensen met dementie te verbeteren en de werkdruk voor zorgverleners te verlichten. Ontdek hoe geurondersteuning een verschil kan maken in de dagelijkse zorgpraktijk.

De oplossing voor de PG afdeling

Geur: Een Krachtige Bondgenoot in het Ondersteunen van Welzijn

Onze reactie op geuren is onbewust, maar heeft een diepgaande invloed op ons gedrag. Het belang van geur strekt zich uit verder dan het simpelweg als aangenaam of onaangenaam ervaren; het raakt ons in de kern van hoe we de wereld om ons heen ervaren en interactie hebben met onze omgeving.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze hersenen op twee cruciale manieren op geuren reageren: door het oproepen van herinneringen in ons mammalian brein en door instinctieve reacties vanuit ons oerbrein, ook wel het reptielenbrein genoemd. Dit deel van ons brein speelt een sleutelrol in hoe we instinctief reageren op geuren, of dat nu met een gevoel van rust, activiteit, of comfort is.

De mogelijkheid om via geur een comfortabel gevoel te ondersteunen, opent nieuwe deuren voor het verbeteren van welzijn. Sense to Connect biedt een breed scala aan geuren, ingedeeld in verschillende categorieën, om zo effectief mogelijk op individuele behoeften in te spelen. Door de juiste geuren te selecteren, kunnen we mensen op een dieper niveau ondersteunen, bijdragen aan  welzijn en een positieve invloed uitoefenen op hun dagelijks leven.

Ontdek hoe Sense to Connect met een zorgvuldig samengestelde collectie van geuren kan helpen om een omgeving te creëren die niet alleen aangenaam is, maar ook daadwerkelijk bijdraagt aan een gevoel van comfort en rust. Geur is meer dan een simpele sensatie; het is een krachtig hulpmiddel in het bevorderen van welzijn en geluk.

Resultaat

Als gevolg van het toepassen van een comfortabele geur, werd de groep weer vrolijker, sliep ‘s nachts door en bracht meer balans op de dag.

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie