Geur doorbreekt het sociaal isolement

Dementiezorg en Geurtherapie in Woonzorgcentrum Noord-Holland

Mevrouw, een 89-jarige bewoonster van ons woonzorgcentrum in Noord-Holland, leed aan dementie en fybromyalgie. Haar constante dwalen en pijnlijke nachten brachten haar en andere bewoners in onrust. We hebben gezocht naar innovatieve oplossingen en ontdekten de kracht van geurondersteuning met Comfort Care, een geurmix van lavendel en rozemarijn.

Achtergrond van Mevrouw: Als de echtgenote van de burgemeester, had mevrouw geleerd om met pijn om te gaan. Haar passie voor de kruidentuin bracht haar rust. Toen we deze positieve herinneringen terugbrachten met Comfort Care-geur, merkten we een opmerkelijke verandering op.

Mevrouw heeft dementie en blijft maar dolen (rondlopen). Mevrouw slaapt slecht en heeft fybromyalgie. Als de burgemeesters echtgenote heeft ze geleerd met de pijn om te gaan. Wanneer ze erg veel pijn had, herschikte ze altijd het interieur. Zo leidde ze zichzelf af van de pijn. Echter, haar leven met dementie heeft ervoor gezorgd dat haar ritme niet meer hetzelfde is. Vaak wordt ze s nachts wakker van de pijn. Aangezien ze haar halve leven meubels heeft herschikt wanneer ze pijn had, doet ze dat nu ook. Echter blijft dit niet alleen bij haar eigen kamer. Regelmatig wordt ze ook gevonden op de kamer van haar buurman, waar ze ook zijn interieur aan het herschikken is. Dit geeft veel tumult en zorgt ervoor dat veel bewoners op de afdeling s nachts wakker worden en gaan vragen om ontbijt, verzorging of simpelweg niet snappen waarom het overdag nog donker is. De verzorgenden zijn er ontzettend druk mee en deze gebeurtenis geeft voor de rest van de dag nog onrust. Mevrouw wordt hiermee door haar medebewoners gepest en krijgt vaak onaardige opmerkingen te horen over haar activiteiten s nachts. Hierdoor trekt ze zich steeds vaker terug en blijft ze dolen door de gangen. Ze is oververmoeid en emotioneel en krijgt maar geen rust. Ze zit in een vicieuze cirkel.  

Veel is er al geprobeerd maar weinig heeft geholpen. Via via worden wij aan elkaar voorgesteld en gaan we in gesprek. Ons doel is om de positieve geurherinneringen uit haar leven naar voren te halen zodat we die, door middel van geurvloeistoffen, op neurologisch niveau kunnen inzetten om haar (meer) rust te geven. Mevrouw kwam altijd tot rust in haar kruidentuin. Dan is de geurkeuze snel gemaakt, Comfort Care, dit is een geur die voor het grootste deel bestaat uit lavendel en rozemarijn. Lavendel geeft berusting, het laat je makkelijker overgeven aan de huidige situatie waarin je verkeert. Rozemarijn is ‘s werelds oudste middel tegen depressiviteit. Daarnaast zijn dit geuren waar mevrouw een positieve prikkeling van krijgt.  

Resultaten van de Geurondersteuning: Na slechts enkele dagen geurbehandeling begon mevrouw rustig te slapen, zonder nachtmedicatie, en nam ze deel aan activiteiten. Haar dochter merkte een opvallende verandering in haar gedrag en emoties. Deze geurondersteuning heeft niet alleen het leven van mevrouw verbeterd, maar ook de kwaliteit van leven voor alle bewoners in ons centrum.

Na een paar dagen blijkt het resultaat te mooi om waar te zijn. Mevrouw slaapt s nachts door, gebruikt geen nachtmedicatie meer en loopt te zingen door de gang. Ze neemt weer deel aan activiteiten en is volgens haar dochter weer zichzelf. Bij het ontmoeten van haar dochter krijg ik een omhelzing in plaats van een hand. Hier doen we het voor. Dit is wat geur kan doen!  

Uiteraard hebben we mevrouw nog een paar maanden gevolgd, het resultaat bleef hetzelfde. Mevrouw is inmiddels overleden. We zijn erg blij dat we in haar laatste levensfase de kwaliteit van haar leven hebben kunnen verhogen. Rust zacht, lieve mevrouw. 

De mens heeft ook een geheugen voor geuren, het olfactorisch geheugen. Bepaalde geuren kunnen een sterke associatie met jouw jeugd oproepen. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat het reukorgaan fylogenetisch een heel oud vermogen is; de input van de reukzenuwen gaat niet eerst via de thalamus, zoals vrijwel alle andere zintuiglijke waarnemingen.

Ben je nu ook nieuwsgierig of we iemand in jouw instelling kunnen helpen, stuur ons een bericht naar welkom@sensetoconnect.nl

 

  • Categorie