“Ik doe een beetje gek, daarom woon ik hier hé?”

Geurondersteuning en vermindering van angstaanvallen.

“Ik doe een beetje gek, daarom woon ik hier he?” Dit zei een lieve vrouw met dementie tegen haar verzorgende in haar verpleeghuis, terwijl ze haar indringend aankijkt met haar heldere blauwe ogen. Mevrouw is 82 en heeft dementie. Wij hebben haar leren kennen, omdat ze extreme angstaanvallen heeft en wij haar hebben mogen helpen met geur.

Herinneringen terugvinden.

Mevrouw vertelt over haar herinneringen zoals de Duitsers die in het achterhuis verbleven. Over haar vader, die schoolhoofd was in het dorp. Haar jeugd waar ze opgroeide in een gezin met vijf kinderen, ze was de middelste en niet zo slim als haar broers. Haar ouders hebben dat haar nooit verweten zegt ze en dat vond ze fijn. Haar broer zei altijd dat ze niet zo hysterisch moest doen, dat kreeg ze vaak van hem te horen. Ze was altijd snel bang als er weer iets engs gebeurde. De bommen op Rotterdam, ze heeft ze gehoord en nog uren daarna de oranje gloed aan de hemel gezien van het brandende Rotterdam.

Mevrouw heeft vandaag een goede dag en vertelt aan een stuk door. Ze had een leuke vriend, ze was heel graag met hem getrouwd, maar het geloof stond dit niet toe. Dan maar vriendschap, dat mocht wel. Ze hebben vaak gewandeld, dat kon wel in de oorlog. Ineens houdt ze op met vertellen. “Ik ben heel vaak bang en dan ben ik alles kwijt.” Mevrouw friemelt aan haar kleding wanneer ze dit vertelt. “En ik voel me zo gek en dat klopt niet hé?” Ze weet dat ze dementerend is.

Geurondersteuning en de vermindering van angstaanvallen

Haar angstaanvallen zijn gelukkig een stuk verminderd nadat we geurondersteuning op haar kamer hebben geïnstalleerd. Om de juiste geur te vinden hebben we een Psycho Biografische Anamnese gedaan. Uit de analyse kwam de geur Enchanted Nature, een geur die rust geeft. Gedurende de dag is mevrouw nu veel meer zichzelf, ze heeft geen rustgevende medicatie meer en ze slaapt veel beter.

Ook het verzorgend personeel is tevreden, ze laat zich, dankzij de geur op haar kamer, veel gemakkelijker helpen en dat scheelt hun veel tijd. Daarnaast heeft de geur echt geholpen om het aantal angstaanvallen te verminderen.

Afgelopen weekend ging het helaas toch mis. Door een coronatest bij een medebewoner moest iedereen op zijn of haar kamer blijven. Daar eten en daar blijven. Haar hele dagritme is hierdoor in de war. Mensen met dementie hebben veel baat bij regelmaat. Op haar kamer hebben we samen met haar verzorgende de programmering van de geurmachine nog verfijnder afgesteld, zodat de geur mevrouw helpt om om te gaan met haar angst wanneer dat nodig is.

Het Olfactorisch geheugen

De mens heeft ook een geheugen voor geuren, het olfactorisch geheugen. Bepaalde geuren kunnen een sterke associatie met jouw jeugd oproepen. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat het reukorgaan fylogenetisch een heel oud vermogen is; de input van de reukzenuwen gaat niet eerst via de thalamus, zoals vrijwel alle andere zintuiglijke waarnemingen.

Ben je nu ook nieuwsgierig of we iemand in jouw instelling kunnen helpen, stuur ons een bericht naar welkom@sensetoconnect.nl

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie