Geurondersteuning helpt tegen sundowning in het verpleeghuis

Geurondersteuning helpt tegen sundowning. Sundowning een veel voorkomende reden van onrust in het verpleeghuis.

Maar wat is nu precies Sundowning?

Aan het einde van de middag ontstaat er een onrustig gevoel bij mensen met dementie. Hun hele leven lang moest er aan het einde van de middag iets gebeuren; de kinderen komen thuis, er moest gekookt worden. En de werkende mensen moesten op hun werk de laatste opdrachten afmaken voor dat ze naar huis konden.

Het ritme wat al jaren plaats vindt, zoals het net zo logisch is als met hetzelfde been uit bed stappen, je hele leven. Ook als je niets meer hoeft te doen, krijg je toch een signaaltje uit je hersenen. Je bent nog steeds geprogrammeerd. Er moet gevoelsmatig nog wat gebeuren. Mensen met dementie weten niet meer wat, maar de prikkel uit hun brein, zorgt wel voor activatie. Afhankelijk van de fysieke of de mentale conditie van de mensen, gaan ze rondlopen (dwalen/ zoeken) of roepen. Hoe dan ook, de prikkel is sterker dan de reactie op de verzorgende, die deze mensen weer rustig proberen te maken. Zij hebben vaak het gevoel dat niets helpt. Geurondersteuning helpt tegen sundowning. 

 

Geurondersteuning helpt tegen sundowning Het allemans vriendje van de geuren, Best of Ireland

De geur tegen Sundowning, Best of Irelands, heeft een zacht karakter en is opgebouwd uit de Nederlandse houtgeuren met etherische oliën uit Ierland. Een combinatie van hout, witte bloemen, kruiden en met een nuance van vanille.  De geur die een mooi dagelijks karakter heeft met een topje van de witte bloemen en de zachtheid van de vanille.

Deze geur biedt steun en comfort voor mensen met Sundowning, de top van de onrust (dwalen en roepgedrag) verdwijnt, waardoor de bewoners een betere versie van zichtzelf kunnen zijn.

Ook de zorg ervaart minder werkdruk tijdens deze uren.

Bij vele zorglocaties maken ze met plezier gebruik van deze geur, namelijk diverse locaties van Dagelijks Leven, Wonen bij September, Careyn, Frankeland, Compartijn en Martha Flora.

Geurset voor geurondersteuning tegen Sundowning

Speciaal voor de verpleeghuizen en de kleinschalige zorg hebben we de Geurset tegen Sundowning in onze webshop gezet.

Dus nu super makkelijk te bestellen.

Wil je liever een advies gesprek en dat wij de installatie verzorgen?

Uiteraard kan dat, stuur ons een mail welkom@sensetoconnect.nl dan maken we snel een afspraak 

 

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie