Minder seksueel ongeremd gedrag bij mensen met dementie

De behoefte van intimiteit

Het verminderen van ongeremd seksueel gedrag bij mensen met dementie

Het is een universele waarheid dat we allemaal een diep verlangen hebben naar aandacht. Waardevolle gesprekken, oprechte glimlach en erkenning van ons wezen. Daarnaast streven we individueel naar liefde, tastbare aanraking en vooral intiem contact.

Deze fundamentele behoeften blijven onveranderd, zelfs als de jaren verstrijken en we te maken krijgen met de complexiteit van dementie. Het is echter van groot belang om te erkennen dat mensen met dementie onbewust op zoek gaan naar deze vormen van aandacht. Dit kan zich soms kan manifesteren in ongeremd seksueel gedrag.

Het is essentieel om deze kwestie met begrip en empathie te benaderen. Personen met dementie kunnen de controle over hun impulsen verliezen en zich niet bewust zijn van de sociale en culturele normen die verbonden zijn aan seksualiteit. Dit kan leiden tot situaties die ongemakkelijk zijn voor zowel de persoon met dementie als de mensen om hen heen, zoals medebewoners, zorgverleners en familieleden.

Omgaan met ongeremd gedrag van mensen met dementie | Dementie.nl

De casus

Het verhaal

In een fijn verpleeghuis te Schiedam bevindt zich een opmerkelijke meneer. Zijn vriendelijkheid straalt uit zijn heldere ogen en hij draagt altijd een koekje in zijn borstzak. Hoewel zijn brabbeltaal onverstaanbaar is, een mengeling van Hongaars en Nederlands, straalt zijn vriendelijke blik vrolijkheid uit. Deze meneer beweegt zich regelmatig door de gangen van zijn vertrouwde omgeving.

Opvallend is zijn genegenheid voor vrouwen. Hij heeft behoeften, maar het is duidelijk dat hij niet meer goed weet hoe hij daarmee moet omgaan. Hij betast zowel medebewoners als vrouwelijke zorgprofessionals. Er wordt mij verteld dat zijn knijpkracht soms zo stevig is dat mensen met blauwe plekken huiswaarts keren. Deze situatie wordt steeds moeilijker om mee om te gaan. Sommige collega’s weigeren hem te helpen en vragen zelfs om overplaatsing.

Kan geur iets doen aan deze situatie?

De vraag

Tijdens een van mijn bezoeken wordt de vraag gesteld of geur een verschil kan maken. Uiteraard gaan we deze uitdaging aan. We beginnen met een Psycho Biografische Anamnese en door de analyse ervan ontdekken we een specifieke geur die herinneringen aan zijn moeder oproept.

Om deze geur effectief in te zetten, installeren we een geurmachine Wenen in zijn slaapkamer. Het programma wordt gebruikt op momenten van onrust, maar ook gelijkmatig verspreid gedurende de dag. Het is niet nodig om het programma de hele dag te laten draaien om de geur zijn werk te laten doen.

 

  • Categorie