Geur doorbreekt het sociaal isolement

Sociaal isolement bij Dementie in Woonzorgcentrum Noord-Holland

Een 89-jarige bewoonster van een woonzorgcentrum in Noord-Holland, leed aan dementie en fibromyalgie. https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/fibromyalgie/. Door haar constante dwalen en slapeloze nachten kwam mw. in een sociaal isolement. Mw. zonderde zich af  vanwege het gedrag van medebewoners dit omdat ze nachtelijke onrust veroorzaakte. We hebben gezocht naar innovatieve oplossingen en ontdekten de kracht van geurtherapie met Comfort Care, een geurmix van lavendel en rozemarijn.

Achtergrond van Mevrouw: Als echtgenote van de burgemeester, had mevrouw geleerd om met pijn om te gaan. Haar passie voor de kruidentuin bracht haar rust. Toen we deze positieve herinneringen terugbrachten met Comfort Care-geurtherapie, namen we een opmerkelijke verandering waar.

Pijn en Fibromyalgie:Mevrouw heeft dementie en blijft maar rondlopen (dwalen). Mevrouw slaapt slecht en heeft fibromyalgie. Als burgemeestersechtgenote heeft ze, m.b.t. haar openbare functie, geleerd met de pijn om te gaan. Wanneer ze erg veel pijn had, herschikte ze altijd het interieur. Zo leidde ze zichzelf af van de pijn.

Situatie: Haar leven met dementie heeft ervoor gezorgd dat haar levensritme niet meer hetzelfde is. Mw. wordt vaak s nachts wakker van de pijn. Aangezien ze haar halve leven meubels heeft herschikt wanneer ze pijn had, doet ze dat nu ook. Helaas blijft dit niet beperkt tot haar eigen kamer. Regelmatig wordt mw. ook gevonden op de kamer van haar buurman, waar ze ook zijn interieur aan het herschikken is. Dit geeft veel tumult en zorgt ervoor dat veel bewoners op de afdeling s nachts wakker worden. Bewoners vragen om ontbijt of verzorging, ze begrijpen simpelweg niet  waarom het overdag nog donker is. De verzorgenden zijn er ontzettend druk mee, deze gebeurtenis geeft voor de rest van de dag nog onrust.

Sociaal Isolement: Mevrouw wordt door haar medebewoners gemeden en krijgt vaak onaardige opmerkingen te horen over haar activiteiten s nachts. Hierdoor trekt ze zich steeds vaker terug en blijft ze dwalen door de gangen. Mw. bevindt zich in een sociaal isolement. Ze is oververmoeid en emotioneel, ze krijgt geen rust. Mw. bevindt zich in een vicieuze cirkel.  

Inzet van Geurtherapie: Er is al veel geprobeerd maar weinig heeft geholpen. Het sociaal isolement duurt voort. Via via worden wij aan elkaar voorgesteld en gaan we in gesprek. Ons doel is om de positieve geurherinneringen uit haar leven naar voren te halen zodat we die, door middel van geurtherapie, op neurologisch niveau kunnen inzetten om haar (meer) rust te geven. Mevrouw kwam altijd tot rust in haar kruidentuin. Dan is de geurkeuze snel gemaakt, Comfort Care. Dit is een geur die voor het grootste deel bestaat uit lavendel en rozemarijn. Lavendel geeft berusting, het laat je jezelf makkelijker overgeven aan de huidige situatie waarin je verkeert. Rozemarijn is ‘s werelds oudste middel tegen depressiviteit. Daarnaast zijn dit geuren waar mevrouw een positieve prikkeling van krijgt.  

Resultaten van de Geurondersteuning:Na slechts enkele dagen geurtherapie begon mevrouw beter te slapen, zonder nachtmedicatie en nam ze deel aan activiteiten. Haar dochter merkte een opvallende verandering in haar gedrag en emoties. Deze geurtherapie heeft niet alleen het leven van mevrouw verbeterd, maar ook de kwaliteit en het comfort van leven voor alle bewoners in het zorgcentrum.

Na een paar dagen is  er een prachtig resultaat. Mevrouw slaapt s nachts door, gebruikt geen nachtmedicatie meer en loopt te zingen door de gang. Er is geen sprake meer van een sociaal isolement, mw. heeft weer goed contact met haar medebewoners. Ze neemt weer deel aan activiteiten en is volgens haar dochter weer zichzelf. Bij het ontmoeten van haar dochter krijg ik een omhelzing in plaats van een hand. Hier doen we het voor. Dit is wat geur kan doen!  

Nazorg: Uiteraard hebben we mevrouw nog een paar maanden gevolgd, het resultaat bleef hetzelfde. Mevrouw is inmiddels overleden. We zijn erg blij dat we in haar laatste levensfase de kwaliteit en het comfort van haar leven hebben kunnen verhogen. Rust zacht, lieve mevrouw. 

De mens heeft ook een geheugen voor geuren, het olfactorisch geheugen. Bepaalde geuren kunnen een sterke associatie met jouw jeugd oproepen. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat het reukorgaan fylogenetisch een heel oud vermogen is; de input van de reukzenuwen gaat niet eerst via de thalamus, zoals vrijwel alle andere zintuiglijke waarnemingen.

Ben je nu ook nieuwsgierig of we iemand in jouw instelling kunnen helpen, stuur ons een bericht naar welkom@sensetoconnect.nl

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie