Vrolijke Freek wordt agressief in zijn verpleeghuis

Vrolijke Freek wordt agressief in het verpleeghuis.

Vrolijke Freek wordt agressief het verpleeghuis, ontmoet Freek – Een vrolijke man met dementie die verlangt naar buitenlucht en zijn contacten.

Wie is Freek?

Maak kennis met Freek (fictieve naam), een 86-jarige bewoner van een prachtig verpleeghuis in Noord-Holland. Hoewel hij te maken heeft met dementie, straalt Freek als een jonge vent, hij is energiek en altijd vrolijk wanneer ik hem ontmoet. Hij nodigt me uit om samen koffie te drinken, zo krijg ik de gelegenheid om hem op zijn kamer te bezoeken, iets waar hij echt naar uitkijkt.  We genieten van een rustig moment waarin hij de krant leest, voor hem een perfecte manier om zijn dag te beginnen.

Op het eerste gezicht lijkt alles in orde. Echter, tijdens een gesprek met de EVV-er (Eerst Verantwoordelijk Verzorgende) van meneer, word ik bijgepraat over zijn diepere verlangens. Freek koestert namelijk een sterke wens om naar buiten te gaan, weg van de vertrouwde omgeving van het verpleeghuis.

Het verhaal van Freek.

Freek heeft een zeer actief leven achter de rug, als techneut heeft hij vele landen bezocht. Later hielp hij verschillende bedrijven door zijn kennis aan te bieden. Hij startte de dag altijd met een kop koffie en zijn krantje.

Dat ritme houdt hij nog altijd vast. Na zijn krantje begint zijn dag. Jas aan, tas bij zich en op naar buiten, naar zijn klanten, naar de mensen die hij kan helpen. Het is voor hem net zo logisch als ademen. Echter voor Freek is het niet veilig om alleen naar buiten te gaan. Door de verzorging wordt hij dan op een zachte manier weer terug naar de huiskamer begeleid. Er wordt geprobeerd om hem af te leiden met andere activiteiten.

Freek wil dit alles niet, hij weet het zeker, hij moet naar buiten, zo heeft hij het altijd gedaan. Zijn agressie en frustratie stijgen per minuut. Hij loopt heen en weer door de gang, niet af te leiden. Ineens is Freek die vrolijke, lieve man niet meer. In plaats daarvan zien we een man die zichzelf alleen maar bozer maakt. Boos op alles en agressief naar iedereen die hem tegenspreekt. Hij gebruikt scheldwoorden en duwt zijn begeleiders weg. Hij tiert en is op dat moment zeer agressief te noemen. Ik zie de onmacht in de ogen van de begeleiding, dit is niet wat ze hem gunnen.

Er wordt gesproken over medicamenteuze sedativa  die zijn agressieviteit onderdrukken. De visie van de zorginstelling is om zo min mogelijk sedatie te gebruiken. Dit om de bewoners zich zo veel mogelijk zichzelf te laten zijn in een vertrouwde en veilige omgeving. Ook de echtgenote van Freek wil sedativa zoveel mogelijk voorkomen.

Kan geur iets doen aan deze situatie?

Wij weten dat onze geur veel kan doen voor cliënten met dementie. Om Freek optimaal te kunnen helpen zijn wij op locatie voor een onderzoek. Op locatie volgt een stevig intakegesprek waarna we kiezen om een geur te verspreiding in de hal, de plaats waar Freek zijn agressie opbouwt. De geselecteerde geur heeft op veel mensen een positief effect en word veel ingezet tegen sundowning. De geur zal dus niet alleen voor Freek van belang zijn.

Op zijn kamer plaatsen we een geur die we geselecteerd hebben nadat we zijn Psycho Biografische Anamnese hebben geanalyseerd. Na een paar dagen is er al een positieve reactie, Freek is minder agressief en laat zich gemakkelijker begeleiden. Dit is fijn om te horen, zo weten we dat we de juiste geur samengesteld en aangeboden hebben.

Vanaf nu gaan we fine-tunen en zorgen we samen met de EVV-er dat het geurprogramma aangepast wordt op de behoefte van Freek. Wij zijn van mening dat geur moet ondersteunen en niet moet overweldigen. Wanneer je de zintuigelijke balans in evenwicht houdt, realiseer je meer.
Ook in de komende maanden houden we contact en begeleiden we Freek hierin. Mensen met Dementieel Syndroom veranderen vaak in gedrag, soms langzaam, soms snel. Wij volgen dit belangrijke proces heel secuur. Alles om ervoor te zorgen dat mensen een betere versie van zichzelf kunnen zijn zonder sedativa. Geurondersteuning biedt comfort en welbevinden voor deze mensen, hun geliefden, hun medebewoners en voor de medewerkers.

Bij Freek op zijn kamer hangt de geurmachine Brugge met een speciaal voor hem samengestelde geur.https://www.sensetoconnect.nl/product/geur-machine-brugge-wit/

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie