Geur helpt? Ik geloof er niks van!

Geurinzet: Niet alleen voor maskering, maar ook als middel tegen onrust

De lente van 2023 – een tijd waarin de bloemen bloeien, de vogels zingen, en ik een telefoontje kreeg over een uitdaging: een strijd tegen een penetrante urinegeur. Natuurlijk, met een knipoog en de spreekwoordelijke twee vingers in de neus, antwoordde ik: “Absoluut, dat kunnen we aan!”

Maar laten we eerlijk zijn, onze aanpak bij geurproblemen is niet zomaar een kwestie van maskeren en vergeten. Nee, wij duiken dieper in de materie. We observeren gedrag en zorgen voor gemoedstoestand van de bewoner. Want zeg nou zelf, een comfortabele bewoner is een fijne bewoner, toch?

Neem nu deze bewoner, een lieve dame diep in de greep van dementie, met een voorkeur voor… laten we zeggen, creatief toiletgebruik. Haar artistieke expressie kende geen grenzen – van hoekjes tot het midden van haar kamer. En ja, dat liet zijn sporen na.

Tijdens mijn missie ontmoette ik Esther, een zeer goedlachse dame. Een down-to-earth persoon, rijk aan ervaring. Toen ik haar inlichtte over de wonderlijke effecten van geur, proestte ze het uit. “Dat kan toch helemaal niet!” (Wat heerlijk als mensen zo oprecht en open zijn!)

Ik legde haar uit hoe geur niet alleen maskeert, maar ook comfort kan bieden. Esther’s wens? Een goede nachtrust voor onze bewoner. En zo werd mijn missie kristalhelder.

We gingen aan de slag met een geur die niet alleen de lucht zou zuiveren, maar ook rust zou brengen. Een geurmachine, strategisch geplaatst, begon aan zijn taak.

Bij elke geurcheck was Esther’s lach onveranderd, maar haar scepsis bleef. “Ik geloof het nog steeds niet, hoor!”

Maar, oh, de zoete geur van succes! Twee weken later was Esther’s lach er nog steeds, maar nu met een verrassende wending. “Ik geloof het nog steeds niet, maar het werkt wel!”

Zo zie je maar weer, soms is de oplossing voor een groot probleem niet meer dan een beetje informatie, een beetje inzicht, en een goede lach. Met gevolg een geurmachine op een kastje met de juiste geur.

Lees ook deze blog: https://www.sensetoconnect.nl/referenties/geurondersteuning-op-de-pg-afdeling/

Mirjam den Boer

Ik ben Mirjam den Boer
Geurspecialist

Als geurexpert help ik je graag de invloed van aromatherapie op welzijn te verkennen. Meld je aan voor een persoonlijk consult en laat mij je gids zijn in de fascinerende wereld van geuren.

  • Categorie